ONLINE PORUDŽBE       
 ONLINE ORDERS          
 
   
   
 
 
 
Home
 
 


Afričke Ljubičice


Omiljena sobna biljka, ukras mnogih stanova, svojim ljupkim cvetovima osvežava zimski ambijent.

Ove biljke, koje rastu u obliku rozete, s mnostvom ovalnih ili okruglih, malo dlakavih listova i cvetovima jasnih boja u idealnim uslovima cvetaju i do 10 meseci godišnje. Održavajte umerenu i stalnu temperaturu, oko 18*C i omogućite biljci što više svetlosti, ali nikako direktnog sunca! Tokom cele godine zalivajte umereno i pri svakom zalivanju štedljivo dodajte neko sredstvo za prihranu. Osigurajte joj vlažnost vazduha, ali pazite da ne kvasite lišće! Kapi vode na lišću izazivaju žute mrlje i sušenje. Ovaj problem se u praksi najbolje rešava zalivanjem preko podloška. Zimi, tokom 4 - 6 nedelja biljci omogućite period mirovanja, sa najnižom temperaturom do 13*C i vrlo slabim zalivanjem - zemlja mora biti gotovo suva.
Korenje ove biljke je plitko, pa joj odgovaraju nešto manje posude. Biljka se razmnožava lisnim reznicama koje se probodu direktno u supstrat od treseta i peska, kome se mora održavati stalna vlažnost. Uvele cvetove i oštećene listove zakidajte pri samom dnu biljke.


Da biste produžili period cvetanja uveče je možete staviti pored izvora svetlosti (najbolje neonske).

UKRATKO:

nega:
zahteva posebne uslove
svetlost:
vrlo svetao položaj
temperatura: voli toplotu
cveta: od proleća do jeseniDivlje ljubičice
(Viola Odorata)

Srodni nazivi: fijolica, Ijubica mirisna, Ijubicica mirisna, melekuša, poljska ljubica, viola, vijolica.

Opis biljke: ljubčica je trajna proletna biljka s odebljalim i kratkim podankom iz kojega teraju nadzemne puzave vreže. Osim vrežama, biljka se razmnožava i semenom. Listovi srcastog oblika imaju peteljku. Tamnoljubičasti mirisni cvetovi, retko beli, stoje pojedinačno na prilično dugačkirn stapkama. Zreli semeni tobolac otvara se sa tri zaklopca iz kojih ispada malo i tamno seme.

Stanište:
raste na čistinama, izmedju grmlja, po senovitim mestima uz rubove šuma. Uzgaja se samo u vrtovima gde se veoma brzo rasprostranjuje.

Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju listovi, cvetovi i koren. Svi delovi biljke suše se u hladu na prozračnom mestu.

Lekovito delovanje: ljubičica se koristi u lečenju astme, tuberkuloze, glavobolje, nadimanja, gihta (uloga), zapaljenja grla, raznovrsnih osipa, ospica, šarlaha, plućnog katara. Zbog umirujućeg delovanja, ljubićica se uspešno koristi i u lečenju histerije, hipohondrije, nervoznog lupanja srca povezanog s osećajem straha i teškim disanjern, kod nesanice, glavobolje.


2CO